sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Laskiaissunnnuntai

Hyvää laskiaissunnuntaita! Joko olette syöneet hernekeittoa? Tai napsineet laskiaispullia? Tai käyneet mäkeä laskemassa? Ajattelin nyt kertoa vähän karnevaalien ja laskiaisen eroavaisuuksista.

Laskiaista ja karnevaalia vietetään kumpiakin samoihin aikoihin. Laskiaista vietetään kahtena päivänä - laskiaissunnuntaina ja laskiaistiistaina. Karnevaaleja vietetään myöskin kahtena päivänä - torstaina ja tiistaina. Kummankin juhlan syy liittyy kristinuskoon. Laskiaisena syödään paljon ja raskaasti, koska valmistaudutaan "laskeutumaan paastoon". Sitten on paastoaika, jolloin ei syödä lihaa vaan kalaa, ja ei munia tai maitotuotteita, ja painostetaan muutenkin kevyttä syömistä pääsiäiseen asti, jolloin saa taas herkutella pääsiäismunilla, Suomessa myös lampaalla ja, yök, mämmillä.

Suomessa laskiaiseen kuuluu hernekeitto, laskiaispullat hillolla tai mantelimassalla ja mäenlasku. Ennen vanhaan, kun mäkeä laskiaisena laskettiin, niin huudettiin "pitkiä pellavia!" joka laskulla. Jos liukui pitkälle, sai hyvän pellavasadon seuraavana kesänä.







Castagnole
Karnevaaleissa sen sijaan pukeudutaan naamiaisasuihin. Karnevaalit ovat hyvin vahva perinne Italiassa, etenkin Venetsiassa. Pienet kissat, kanit ja prinsessat jotka siihen aikaan kulkevat kaduilla, heittelevät konfetteja, mikä on värikästä paperisilppua. Muualla kuin venetsiassa, aikuiset eivät yleensä pukeudu muihin kuin näytöksiin. Useissa italialaisissa kouluissa lapsilla on karnevaalitiistai vapaata, ja edellisenä torstaina tai perjantaina pukeudutaan kouluun naamiaisasuihin. Italiassa karnevaalina syödään pieniä munkin tapaisia palleroita, joitten nimi on castagnole, ja ohuita, rapeita levyjä, joitten nimi on frappe.

Frappe

Toivottavasti jaksoitte lukea tämän!

♥: Neg

P.S. Muistakaa osallistua kisaan! Kiitos ja pyydän!

P.P.S. En laittanut tänään sitä kuvaa. Anteeksi!

3 kommenttia:

Ihanaa, kommentti! Ei varmaankaan taritse muistuttaa kommentointisäännöistä. Tänne huomautukset, kysymykset ja kisakommentit!
♥: Neg